Nepal collecte voor slachtoffers aardbeving

Nepal getroffen door aardbeving

Via de Rotary Club Purmerend heb ik Dr. Heiner Winker leren kennen. Hij is lid van de Rotary Club Erfurt Krämerbrücke in Erfurt (DE), een zusterclub van onze club. Erfurt ligt in de omgeving van Berlijn;  wat vroeger de DDR was. Ik ken Dr. Heiner Winker ruim 10 jaar, bijna jaarlijks komen wij bij elkaar op bezoek. Afgelopen april was hij in het weekeinde met een gezelschap van 18 personen in Purmerend en Edam. Met mijn vrouw Ria en ik zaten wij met Heiner en zijn vrouw Ursula, gezellig aan het tafel in het Strandbad van Edam. Hij vertelde dat hij na zijn pensionering de mensen in het ziekenhuis van Kathmandu hielp. Hij wilde na zijn pensioen niet gaan stilzitten, maar zijn kennis gebruiken om anderen te helpen. Enige maanden daarvoor was hij net terug gekomen uit Nepal en hij zou in oktober wederom daarheen gaan.

Katholieke CaritasAls traumachirurg heeft hij grote ervaring. Die ervaring en kennis wil hij graag delen met de minder fortuinlijke mensen op aarde. Hij vertelde dat hij zich niet wilde opdringen, maar dat hij na een keer geweest te zijn, wéér werd gevraagd. Zij vertelden hem ook dat hij niet langer meer hun gast was, maar nu bij de ‘Nepalezen’ hoorde. Met veel enthousiasme vertelde Heiner mij verder dat het bijzonder vriendelijke en lieve mensen zijn in een heel authentiek land. Hij had er al weer zin in om weer naar Nepal te vertrekken. Hoe anders kon het lopen.

Toen de aardbevingen Nepal troffen is hij vrijwel onmiddelijk afgereisd naar Nepal. Hij wist dat na de aardbevingen extra hulp hard nodig is. Wij hebben via de e-mail contact met hem opgenomen. Antwoord bleef enige tijd uit, later bleek dat hij constant aan het opereren was.

Hij schreef mij dat het voelde dat hij aan “oorlogs-chirurgie” moest doen. Een constante aanvoer van patiënten bleek het geval. Constant keuzes maken, niet in staat om voor iedereen het maximale en optimale te doen. Maar focus op het redden van levens en erger voorkomen. Sommige patiënten hadden dagen gelopen met verwondingen om het ziekenhuis te bereiken. Met alle gevolgen.

De PCI heeft zelf een gift van €500 bijgedragen. De Rotaryclub Purmerend heeft een bijdrage geleverd van €1000. Wij zijn blij met de steun van de Raad van Kerken van Edam-Volendam voor dit project. Omdat wij deze arts persoonlijk kennen, weten wij dat iedere bijdrage rechtstreeks bij dit goede doel terecht komt. De collecte tijdens de Pinkstervuur bijeenkomst van de Oecomenische gemeenschap is hiervoor bestemd. De opbrengst van deze collecte bedroeg €383.98. Zodat het totaal uit Edam en Purmerend € 1.883,98 bijeen is gebracht.

oecomenische dienst met opbrengst voor Nepal

Pinkstervuur bijeenkomst bij Grote Kerk

Oproep voor collecte nepal

U kunt zelf op de (duitstalige) blog van Dr. Heiner Winker de verrichtingen volgen. hallonepal.tumblr.com

Dr. Winker aan het werk in Nepal

Dr. Winker behandelt een patiënt in Kathmandu