Vluchtelingen | Monnickendam

Het zal niemand ontgaan dat het vluchtelingenvraagstuk het nieuws domineert. Eerder deze week viel het oog op regionaal nieuws. In Monnickendam heeft het gemeentebestuur van de gemeente Waterland het initiatief genomen om een lokatie te openen. Het gaat om een zogenaamde noodopvang, hetgeen betekent een verblijf van maximaal één week.

Vluchtelingen in Monnickendam

De gemeente Waterland heeft op donderdag 8 oktober een informatieavond georganiseerd en de reacties op de komst van de vluchtelingen waren over het algemeen positief. Op vrijdag 9 oktober heeft de gemeente Waterland aan het COA laten weten er klaar voor te zijn. Nog geen uur later werd aangekondigd dat een bus met 150 vluchtelingen zou komen. De bus kwam ’s avonds aan. Tevens werden oproepen geplaatst voor vrijwilligers en allerlei benodigdheden.

Daarom op zaterdag 10 oktober, samen met de collega voorzitter uit Monnickendam, een kijkje genomen bij de Sporthal ’t Spil in Monnickendam. Het viel, als buitenstaander, op hoeveel mensen de handen uit de mouwen staken. Het was een komen en gaan van inwoners die spullen brachten, of zich anderzins inzetten voor de vluchtelingen. Je kon direct proeven dat er een goede sfeer heerst.

De burgemeester vertelde dat voor deze gezinnen het al de vierde noodopvang was. Elke week moeten de vluchtelingen naar een andere lokatie. Voordat zij naar Monnickendam kwamen, waren zij ondergebracht in Pijnacker-Nootdorp. Stel je toch voor. Van huis en haard verlaten, en dan iedere week in een andere sporthal ondergebracht moeten worden.

Aan de enthousiaste vrijwilligers gevraagd of er nog ergens behoefte aan was. Ja, dat was er, vochtige doekjes voor de baby’s. Nou dat hebben we dan maar even geregeld. Nog een meevaller ook, bij de Deen waren de vochtige doekjes in de aanbieding. Twee halen, één betalen. Sorry voor de moeders en vaders na mij, alles opgekocht. Mijn collega wees erop dat het wel een ‘even’ aantal moest zijn. Bij de lokale DA drogist ook voldoende zinkzalf gekocht. Soms weet je het: “Kleine moeite, groot genoegen..”

Doekjes voor vluchtelingen

Vochtige doekjes bij Deen

Uiteraard kunt u op de website van de gemeente Waterland alle informatie vinden over de opvang. Ook of u zelf nog wat voor de vluchtelingen kunt betekenen.